Patrick Modiano: Uinuvia muistoja

Ne ihmiset joista te mietitte, miten heille on mahtanut käydä, ja joiden katoamista verhoaa arvoitus, jota ette usko ikinä saavanne selville, ja kas, ykskaks saattekin yllätykseksenne kuulla, että he ovat yksinkertaisesti vain muuttaneet toiseen kaupunginosaan.

Mikä viehättävä pieni kirja. Unenomainen, häilyväinen, kauniisti kirjoitettu.

Täytyykö lukemistaan kirjoista aina niin paljon kirjoittaa? Ehkei. En tehnyt edes muistiinpanoja, luin vain ja nautin. Patrick Modiano johdattelee lukijansa Pariisin kaduille ja kujille, missä ihmiset kohtaavat ja katoavat, lukevat kirjoja salatieteistä, pakenevat yksinäisyyttään kahviloihin ja taksien penkeille, tekevät vahingossa murhia ja vaikka he jättävät puolitarkoituksella vihjeitä henkilöllisyydestään, ei heitä löydetä. He ovat vain saattaneet olla ohikulkumatkalla, muuttaneet toiseen kaupunginosaan, toiseen kaupunkiin, ihminen vain häviää toiselta, tuosta noin vaan, se tapahtuu niin helposti, niin häkellyttävän helposti.

Patrick Modiano voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014, mikä kirjan luettuani hiukan palautti uskoani koko palkintoon, joka noin muuten voitaisiin mielestäni jo lakkauttaa. Liian suuri mediasirkus, liian politisoitunut, liian kaikkea. Mutta kyllä minä Modianoon palaan vastakin, se on selvä.

Pysähdyimme toisissa punaisissa valoissa aivan La Passée -ravintolan lähellä. Matkan varrella – niin ajattelin – voisin toisissa punaisissa valoissa jäädä pois kyydistä. Se ei olisi ollut ensimmäinen kerta, kun tein sellaista: olin kaksi kertaa hypännyt pois autosta, joka kuljetti minua sunnuntai-iltana koululle, ja myöhemmin, parikymppisenä, kun olin hyvin myöhään useamman henkilön kanssa Chevroletissa, jonka kuljettaja oli humalassa. Onneksi istuin oven puolella.
”Ettekö te todellakaan halua mennä kotiin?” kysyin vielä Madame Hubersenilta.
”Ei nyt. Huomenna, sitten kun on valoisaa.”

Patrick Modiano: Uinuvia muistoja
ranskankielinen alkuteos Souvenirs dormants, 2017
suomentanut Lotta Toivanen
WSOY, 2019
117 sivua

4 vastausta artikkeliin “Patrick Modiano: Uinuvia muistoja”

  1. Minäkin nautin Modianon kirjoista. Upeaa tekstiä ja koskettavia kohtaloita yleensä sodan varjossa.

    Tykkää

    1. Minua Modiano alkoi kiehtoa yhä enemmän kun luin hänen taustoistaan. Sotakokemukset ovat jättäneet selvästikin häneen jäljen, mutta minkäänlaista moralisointia ei hän taida harrastaa. Upeaa tekstiä, olen samaa mieltä!

      Tykkää

  2. Kirjan ei aina tarvitse olla pitkä, eikä siitä kirjoitetun. Kiinnostuin tästä kirjasta, kun kuvaat sitä ”unenomainen, häilyväinen, kauniisti kirjoitettu”.

    Tykkää

    1. Toiset kirjat innostavat pohtimiseen ja analysoimiseen, toiset vain laskeuvat sieluun ja mieleen, minulle tämä Modianon kirja oli jälkimmäisiä. Edelleen uinun sen maailmassa! Se lienee hyvän kirjan merkki 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.