Eroaako Macron?

Vaikka Macron ei ole sanonut tekevänsä näin, hän on kuitenkin puhunut skenaariostaan useiden ihmiset edessä, kirjoittaa Figaro kuvatekstissään.

Ajatus on mielenkiintoinen, ja sen väitetään esittäneen presidentti Macron itse: hän siis eroaisi presidentin virasta ja järjestettäisiin uudet vaalit, jotka itsevarma herra presidentti voittaisi, koska ei ole ketään muutakaan  valittavana. Niin siis vastaehdokkaita kun ei ole. Eikä kukaan ehtisi edes kampanjoida sillä pikavaalit pidettäisiin 20–35 päivän sisällä kesälomien alkamisesta. Kätsää! Tervetuloa Pohjois-Kor… ei ku Ranskaan…

Uutinen on levinnyt kulovalkean tavoin eri puolille maailmaa, vain suomalaisessa mediassa en ole huomannut lauseen puolikastakaan aiheesta. Mutta onhan se aikamoinen juttu, vaikka Élysée-palatsi kieltääkin presidentin moista ehdotelleen, mutta silti. Minusta jo se, että tällainen ehdotus on mahdollisesti tehty videokonferenssissa Macronin vuoden 2017 kampanjan lontoolaisille rahoittajille (ja joista joku sen julkisuuteen vuoti), on asia, jota voisi hiukan penkoa enemmänkin. Kuka rahoitti Macronin presidentinvaalikampanjaa Lontoosta, Euroopan finanssikeskuksesta, käsin? Onko se ylipäänsä laillista?

Kaipa se on, sillä Lontoosta Macron sai kampanjaansa mukavat 1 036 134,43 €, kuten France Culture vaalirahoitusta setvivässä jutussaan kirjoittaa. Britanniasta nuori Rotschild-pankkiiri saikin toiseksi eniten lahjoituksia (ja kolmanneksi eniten Yhdysvalloista, Ranskasta toki enimmät).

Jotakin lienee silti tapahtumassa, sillä tämä koronahan on sotaa, kuten presidentti Macron on itse julistanut, tämä on terveyssotaa, ja nyt sotapäällikkö on tekemässä seuraavaa siirtoaan. Mikä se on, sen me kuulemme kenties huomenna, kun monsieur Macron puhuu jälleen kansalaisilleen televisioruudun välityksellä.

Asiasta voi lukea lisää  mm. Figarosta ja Ouest-Francesta, englanniksi esimerkiksi The Timesisista ja Politicosta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.