Miksi media suojelee Bill Gatesia?

Vain sädekehä puuttuu. Kuvavalinta Hesarin.

Olen seurannut puoliksi huvittuneena, puoliksi tyrmistyneenä suomalaisen(kin) median tapaa käsitellä miljardööri Bill Gatesin roolia koronaepidemian aikaan. Massamedia tai valtamedia, miten vain, on asettunut tiukasti tämän rahojaan auliisti jakelevan rokotemiehen ja valeimmunologin taakse piirtäen hänestä hyväntekijän ja nyt myös marttyyrisankarin kuvaa, joka haluaa vain auttaa ja, köh, kääriä siinä samalla aikamoiset rahat itselleen ja viedä omia perin erikoisia tarkoitusperiään eteenpäin.

Muistetaan nyt kuitenkin, että tämä herra Gates on avoimesti yleisön ja kameroiden edessä todennut, että maailman väkilukua on vähennettävä rajusti ja että se voidaan tehdä rokotteiden avulla. Tämä ei ole vitsi, vaikka todella toivoisin sen olevan. Ei, tarkalleen hän sanoo TED Talk -esiintymisessään (4.35) näin: ”The world today has 6,8 billion people. That’s headed up to about nine billion. Now, if we do a really great job on new vaccines, healthcare, reproductive health services, we could lower that by, perhaps, 10 to 15 percent.” Eli se, mitä hän ajaa takaa, on väestön vähentäminen, ja se tapahtuu terveyden”hoidolla”. Jokainen voi ottaa itse selvää, mitä se tarkoittaa.

Mutta miksi niin Yle*, HS** kuin muutkin vallanmediat ovat ryhtyneet ristiretkelle Bill Gatesin puolesta ja ihmiskuntaa vastaan? Miksi toimittajat ovat hylänneet journalismin periaatteet ja lakanneet kysymästä kysymyksiä ja seuraamaan missä raha liikkuu, kuka hyötyy ja miten, mitkä ovat asiain todelliset vaikuttimet ja tarkoitusperät? On epäjournalistimaista ja laiskaa toimittajuutta ryhtyä leimailemaan kaikki kysymykset höperöiksi salaliittoteorioiksi, silloinkin, kun se kuuluisa sokea reettakin näkee että tässä ei ole kaikki ihan niin kuuluisi. Tai sitten asia on niin, että nämä linjaukset tulevat ylhäältä. Jos joku vielä uskoo suomalaisen journalismin ”puhtauteen”, suosittelen lämpimästi Emilia Kukkalan ja Pontus Purokurun kirjaa Luokkavallan vahtikoirat – miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä. Avaa silmiä, lupaan.

Mutta palataan Bill Gatesiin. Vähä vähältä hänestä on tullut todella vaikutusvaltainen mies, jolla on käsissään niin rokotusten patentit kuin lääkkeiden ja toki myös niiden rokotteiden jakelukanavatkin, jotka kätevästi vielä ujutetaan eri maihin virallisia kanavia pitkin. Kun media on ryhtynyt Bill Gatesin puolestapuhujaksi, ei voi olla tekemättä johtopäätöstä, että anteliaalta säätiöltä on liiennyt dollareita myös talousvaikeuksissa oleville mediataloille ympäri maailman, Suomeen saakka.

Vielä vuonna 2011 Bill Gatesista uskallettiin Suomessakin kirjoittaa kriittiseen sävyyn. Sitoutumaton oululainen sanomalehti Kaleva otsikoi tuolloin, että ”Gates valtasi tutkimuksen” ja jatkaa toteamalla, että ”Microsoftin perustajan Bill Gatesin arvostellaan siirtävän tietokoneohjelmayhtiön monopoliaseman nyt sairauksien nujertamiseen. Kansalaisjärjestöt sanovat Gatesin määräilevän miljardilahjoituksillaan, mitä terveydenhoitoaloja ja minkä lääkkeiden tai rokotteiden tutkimustyötä edistetään.” Jutussa todetaan edelleen, että Microsoftin tapaan Gates ei tue patenttien raukeamisen jälkeen kehitettäviä rinnakkaislääkkeitä (niistä ei tule hänelle rahaa) ja että kansalaisjärjestöt ”moittivat WHO:n tulevan nyt riippuvaiseksi yksittäisistä rahoittajista kuten juuri Gatesista.

Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, Gateshan käytännössä omistaa WHO:n, joka puolestaan määrää valtioita, joiden hallituksilla ei ole enää sananvaltaa. Ja omistaahan Gates myös GMO-Monsanton, vakoilujärjestelmä Microsoftin tietenkin, Google, ja mitä muuta…

Entä minne on näiden vuosien aikana kadonnut mediasta kaikkinainen kritiikki sekä journalistinen ylpeys?

*Ylen juttu ilmestyi vanavedessä BBC:n samankaltaisen jutun kanssa.

**HS:n ”riippumattomuus” näkyy erinomaisesti siinä, miten se on alkanut suomentaa amerikkalaisia lehtiartikkeleita ja julkaista niitä omissa nimissään, ikään kuin lehti ei pelkkää amerikkalaista näkökulmaa jo valmiiksi tarjoilisi!!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.