Ystävänpäivän lukumaraton

Yli puolivälin!

Elämäni ensimmäisellä lukumaratonilla keskityin Alexandre Dumas’n Kolmeen muskettisoturiin, jonka toivoin saavani luettua loppuun.

Ihan en tavoitteeseeni lopulta yltänyt, eikä maratonini muutenkaan ollut aivan niin tehokas kuin olin kaavaillut, mutta mukava oli joka tapauksessa  keskittyä kerrankin yhteen tarinaan useamman tunnin ajan. Ja kuten epäilinkin, en päässyt päivittämään blogiani maratonin edetessä, vaan käytin sen sijaan vanhaa kunnon kynä + paperi -menetelmää muistiinmerkintöjen tekemiseen. Tässä siis tulos:

Aloitin lukumaratonini tiistai-iltana 13.2. jotakuinkin klo 22.15 (unohdin tehdä alkumerkinnän!) ja luin noin 45 minuuuttia. Olin väsynyt, ja rivit tuntuivat ensi alkuun hyppelevän, mutta sitten tarina taas imaisi mukaansa. Salaperäinen mylady näyttää todelliset kasvonsa, hän on varsinainen piru naiseksi!

Tauko, minkä jälkeen luin vielä ennen nukkumaanmenoa puolisen tuntia ja pääsin sivulle 72.

Varsinainen maraton osui siis ystävänpäivälle. Kuvittelin ehtiväni lukea ennen aamiaista, mutta niinpä ei käynytkään, joten tartuin kirjaan klo 10.40. Merkitsin ylös kiinnostavia pätkiä, kuten seuraavat:

[…] se olisi paljon pienempi synti kuin noiden hugenottiparkojen kaulan katkominen, jotka eivät ikinä ole tehneet muuta rikosta kuin sen, että ovat laulaneet ranskaksi samoja virsiä, joita me laulamme latinaksi. (s. 76)

Elämä on kuin ikävyyksien helminauha, jota filosofi sormeilee hymyssä suin. (s. 104)

Lounasaikaan pidin tauon ja jatkoin klo 13 maissa. Kardinaali Richelieu, joka on yksi tarinan päähenkilöistä, on kiinnostanut minua aina. Tässä pienessä sitaatissa La Rochellen piirityksen ajalta tulee esiin se, miksi häntä kutsuttiin veriseksi kardinaaliksi:

Piirittäjät puolestaan saivat silloin tällöin kiinni joitakin sananviejiä, joita rochellelaiset lähettivät Buckinghamin luo tai tiedustelijoita, joita Buckingham lähetti La Rochelle’iin.
Kummassakin tapauksessa oikeudenkäynti oli yhtä nopea. Herra kardinaali sanoi vain sanan: hirteen.

Ja sitten, yksi kauneimmista ja samalla edelleen ajankohtaisimmista kohdista koko kirjassa:

– Kuinka? Mekö väärässä? huudahti Athos. Kenelle kuuluu ilma, jota hengitämme? Kenelle valtameri, joka levittäytyy silmiemme edessä? Kenelle hiekka, jolla makasimme? Kenelle teidän rakastettunne kirje? Kardinaalilleko ehkä? Totta vieköön, tuo mies kuvittelee, että koko maailma kuuluu hänelle, ja te seisotte siinä änkyttäen, nolona ja lamaantuneena aivan kuin Bastilji olisi kohonnut maasta teidän eteenne tai kuin jättiläismäinen Medusa olisi muuttanut teidät kiviksi. Onko sitten salavehkeilyä olla rakastunut? (s. 137–138)

Aperitiivi: proseccoa, pikkunaposteltavaa ja muskettisotureita.

Välillä otin torkut, luin vielä hiukan, kunnes klo 16.30 menin saunaan ja porealtaaseen rentoutumaan. Kyllä tekikin hyvää. Lukemista jatkoin aperitiivilla klo 18.10, jolloin olin sivulla 199 luvun LVII alussa (nämä roomalaiset numerot ovat alkaneet viehättää minua, vaikka olenkin jo pudonnut kärryiltä). Ehdin lukea puolisen tuntia, ja kun katsoin ulos ikkunasta, oli pilkkosen pimeää. Illallisaika.

Klo 21.07 jatkoin lukemista sivulta 217, ja suljin kirjan klo 22.15 24h-maratonin tultua päätökseensä. Olin päässyt sivulle 261 ja luvun LXII loppuun. Viitisenkymmentä sivua jäi uupumaan, olisi kai pitänyt nipistää edellisistä yöunista… Mutta olin yhä väsynyt ja nukahdin taas pian.

Kuten rivien välistä voi lukea, olen hidas lukija (ja maratonilleni tuli erinäisiä esteitä, kuten saunomista ja nukkumista), joten lukemani sivumäärät ovat olemattoman pienet verrattuna monien muiden bloggaajien maratonennätyksiin. Mutta ei se mitään, minä pikku etana tulen perässä omaan tahtiini 🙂 Ja toisaalta, ei kai päämääränä ole vain sivumäärä, vaan paneutuminen muuten, luulisin.

Ihana on lukea kirjaa, joka avautuu hyvin.

2 vastausta artikkeliin “Ystävänpäivän lukumaraton”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.