Rokotepassi ja osallistuminen yhteiskuntaan, salaliittoteoriasta todellisuuteen

Ei ole kulunut kovinkaan montaa kuukautta siitä, kun puheet rokotepassista avaimena yhteiskuntaan osallistumiseen ohitettiin järjettömänä ja härskinä salaliittoteoriana. Kunnes asia sitten kääntyi päälaelleen: rokote on ainoa keino päästä eroon pandemiasta (heh) ja rokotepassihan on tosi kätevä tapa tarkistaa, että kaikilla on rokotteet otettu! Ja koska rokotepassi on vähän ikävän kuuloinen sana ja viittaa pakkoon, ollaan esimerkiksi Israelissa ja Ranskassa otettu käyttöön paljon kivempi ”vihreä passi”, green pass / passeport vert.

Suomen valtamedia on varpaisillaan, eikä kovin mielellään tähän asiaan koske, paitsi silloin kun Sanna Marinilla ja hänen tyttölaumallaan on aiheesta asiaa. Tällöin urhoolliset toimittajamme tekevät työnsä ja kertovat, mitä Sanna määrää. Kysymyksiä? Kritiikkiä? Pohdintaa? Oi ei, ei meidän toimittajat sellaista, Sannahan on niin nätti ja on päässyt Time-lehden kanteen. (Sarkasmia, kyllä, sitä juuri.)

Mikä sitten on rokotetodistuksen ja vihreän passin ero? Lainaan Jerusalem Postia:  Rokotetodistuksen saa lääkäriltä rokotuksen jälkeen, kun taas vihreä passi osoittaa että olet ottanut tarvittavat rokotukset tai sairastanut koronan, ja, mikä on merkittävää: Vihreän passin on tarkoitus taata näille henkilöille pääsy erilaisiin paikkoihin ja tapahtumiin turvallisesti, sitten kun ne avautuvat. BBC kirjoittaa vihreästä passista seuraavasti: ”A number of other facilities are now able to reopen including gyms, hotels and synagogues. However they require a ’green passport’, a certificate that can only be obtained once you have been vaccinated. A small number of people who have recovered from the virus and are not currently eligible for the vaccine are also able to obtain the certificate. The passport, which is contained in an app, is issued by the health ministry and will be valid for six months, one week after the second dose.”

Tämän linkin takaa voi katsoa israelilaismiehen terveiset kotimaansa tilanteesta (suomenkielisin tekstityksin).

Israel ja Ranska eivät toki ole yksin vihreine passeineen, samanlaisia kaavaillaan eri puolille Eurooppaa ja maailmaa. Britannia valmistelee omaansa, samaan aikaan kun uutiset jopa meillä kaukana Pohjolassa kertovat iloiten, että saarivaltio alkaa avautua kevään edetessä. Valitettavasti suomiuutiset unohtavat mainita rokotepassin sen avautumisen edellytyksenä. BBC selventää kuitenkin brittiläisen rokotepassin ideaa kansalaisilleen: Tarvitsenko rokotepassia matkustamiseen, töihin, pubiin ja teatteriin menemiseen? Näin ensi alkuun matkustamiseen ja töihin ehkä joo, mutta pubiin… no ei nyt vielä koska…ööö… siitä syntyisi kansannousu, mutta odottakaahan vaan…

Ja näin me siirrymme vähitellen kontrolliyhteiskuntaan, jossa on kaksi leiriä: rokotetut ja rokottamattomat, hyvät ja pahat, yhteiskuntaan osallistuvat ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäävät. Tämä muistuttaa päivä päivältä aikaa ennen holokaustia, josta ovat varoittaneet niin monet keskistysleireiltä selvinneet, kuten Vera Sharav ja Hédi Fried. Lainaan jälkimmäistä (kirjasta Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä): ”Se tapahtui lähes huomaamatta: äkkiä vain oli tullut uusi määräys, pieni muutos huonompaan, mutta ei mitään maailmaa kaatavaa, saattoi sen kanssa elää. Tämä oli vain ohimenevää, me uskoimme. Se ei mennyt ohi, päinvastoin tuli taas uusi muutos huonompaan. Ja me reagoimme taas toivomalla, että sekin menisi pian ohi.”

Otan toisenkin otteen Friediltä:

Juutalaiset eivät saaneet kulkea muuta kuin kiireellisissä asioissa, heillä ei ollut lupaa pysähtyä juttelemaan keskenään, tai käydä elokuvissa, tai mennä ravintolaan, eikä liioin oleskella puistoissa. Ei auttanut kuin alistua, rangaistus niskuroinnista olisi kuolema.

Miksi otin tämän lainauksen? Suomessa tilanteen vakavuutta voi olla vaikea nähdä, mutta lukuisissa maissa ravintolat on suljettu, samoin elokuvateatterit, jopa puutarhat ja puistot ovat sulkeneet porttinsa. Ulkona liikkumista on rajoitettu, jopa kaupassa käyntiä (viime keväänä meillä Ranskassa kaupassakäynti rajoitettiin yhteen henkilöön taloudesta ja kaupassa oli vartijat vahtimassa määräyksen noudattamista). Juttelemaan ei saa jäädä ja ylipäänsä kovaan ääneen puhuminen on kielletty. Me emme käytä keltaista tähteä, mutta maski on oltava samalla tavalla, sakkojen tai vankeuden uhalla. Me todella olemme nyt samassa tilanteessa kuin 1930-luvun Saksassa: me uskomme ja toivomme että tämä on vain väliaikaista, että kun me vain tottelemme ja alistumme, kaikki kääntyy parhain päin, aillä miksi kukaan haluaisi meille pahaa, kun emme me ole mitään pahaa tehneet. Historia kertoo kuitenkin toista.

Vääryyksiin on reagoitava, kun ne ovat yhä kapaloissaan. Reaktioiden olisi pitänyt tulla Saksassa 30-luvun alussa. Vain pari vuotta myöhemmin oli liian myöhäistä. / Hédi Fried

Israelilaismies kertoo maansa tilanteesta ja green passin käyttöönotosta.
BBC:n artikkeli rokotepassista
La Depechen artikkeli ranskalaisesta rokotepassista.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Rokotepassi ja osallistuminen yhteiskuntaan, salaliittoteoriasta todellisuuteen”

 1. TekniikkaTalous tänään :

  ”EU-johtajat hyväksyivät ”rokotuspassin” – Suomessa selvitetään: Pankki- ja luottokortit valjastetaan ihmisten koronatietojen varmentamiseen
  Matti Keränen26.2.202115:13|päivitetty26.2.202115:15
  KORONAVIRUS
  Toistaiseksi ´rokotuspassin´ toteutustavasta tai teknologiasta ei ole päätetty” ja Sitralla taas sormensa pelissä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.