EU, rokotepassi ja tiekartta 2018–2022

EU:n rokotepassitiekartta 2018–2022, sivu 1/10 (kuvakaappaus). 2019–2021 valmistellaan ja 2022 esitellään EU-kansalaisten yhteinen rokotetodistus/-passi.

Vuosi ja vähän päälle ollaan vietetty koronapandemiaa ja nyt sitten EU alkaa lanseerata jäsenmaiden yhteistä digitaalista ”vihreää” rokotepassia. Mutta tiesitkö, ettei se olekaan uusi idea? Että sitä ollaan kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu jo vuosikausia, onpa jopa laadittu tiekartta, joka kattaa vuodet  2018–2022? Niin se vain on, ja EU:n sivuilla pdf-tiedostona kaikkien luettavana. Valitettavasti en löytänyt sitä suomeksi käännettynä, vaikka EU:n alkuperäisidean mukaan kaikki dokumentit tulisi olla jäsenmaitten omilla kielillä, mutta mitä sitä nyt noista pienistä kielistä, kuka niitä osaa, ei kukaan… (Toki, jos olen vain etsinyt huonosti ja tämä löytyykin suomeksi, laitathan linkin, olisin kiitollinen!)

Maailma on ihmeellinen. Vähintään vuodesta 2018 ollaan siis rokotepassihanketta edistetty ja valmista pitäisi olla vuonna 2022. Tähän väliin tuli tosi sopivasti tämä koronapandemia ja pikkuinen influenssavirus nimeltä SARS-CoV-2 muunnoksineen, joka ei kuulemma lähde minnekään ilman massiivisia väestörokotuksia. EU:n puheenjohtajan mukaan rokotukset tulee ulottaa ”maailman jokaiseen nurkkaan” ja rokoterahoittaja, patenttien omistaja ja WHO:n jäsenvaltio (!!) Bill Gatesin sanoin paluuta normaalin ei ole, ennen kuin on rokotettu maailman kaikki 7 miljardia ihmistä. Näin.

Ja sitten, kas, popsahtelee ideoita rokotepasseista vähän siellä sun täällä. Israel on jo lanseerannut oman Green Passinsa, jolla evätään rokottamattomilta osallisuus yhteiskuntaan. Meillä Suomessa Jyrki Kataisen yllättäen ohjaukseensa ottanut Sitra suunnittelee pankkikorttien ja rokotepassien yhdistämistä. Ei ihme, että Jyrkillä oli kiire takaisin kotiin EU:sta. Ja sitten on EU omine yhteisine rokotepasseineen, jota meidän sievä pääministerittäremme on lobannut ainakin englanniksi, ja jota  kaavaillaan nyt ”pelastamaan Euroopan kesä” jo tänä vuonna. Eli kiirus on. (Jos joku ihmettelee, miksi Sanna Marin katoilee eikä ehdi vastailemaan median kysymyksiin vaalien siirtämisestä, niin sehän on selvää, hänelläkin on kiire.)

No. Miltä se EU:n rokotepassitiekartta sitten oikein näyttää? Vilkaistaanpa. Lueskelin sitä ja suomentelin osia, varsinaisen dokumentin voi tosiaan lukea englanniksi täältä.

Heti sivulla 1 todetaan, että 2019–2021 tutkitaan EU:n rokotepassin käyttökelpoisuutta ja 2022 esitellään EU-kansalaisten yhteinen rokotetodistus/rokotepassi. Vuosien 2018–2021 aikana raportoidaan säännöllisesti rokoteluottamustilanteesta ja sen sekä WHO:n linjausten mukaisesti ohjataan jäsenvaltioita voittamaan EU-kansalaisten rokote-epäilyt ja -vastaisuudet.

Sivu 2: Rokotevastaisuuden ja ”myyttien” purkaminen jatkuu, tapaaminen maaliskuussa 2019 ja uudelleen syyskuussa 2019 aiheen tiimoilta.  Vuosittaiset tapaamiset 2020-2022, joissa vahvistetaan rokoteliittoutuman määräysten toteutumiset. 2020–2022 Euroopan immunisaatioviikot (tässä yksi esimerkki näistä YK:n immunisaatioviikoista), joilla vahvistetaan rokotustietoisuutta. 2018–2022 erilaisia webinaareja, e-materiaalia, jne. rokotetietoisuuden lisäämiseksi ja rokotevastaisuuden poistamiseksi.

EU:n rokotepassitiekartta, s. 1–2

 

Sivu 3:  Kattavan sähköisen immunisaatioinformaatiojärjestelmien luominen 2018–2022, joilla voidaan tehokkaasti seurata immunisaatio-ohjelmia.

Sivu 4:  Teknisten ja laillisten esteiden  voittaminen kansallisten immunisaatioinformaatiojärjestelmien yhteentoimivuudessa 2021–2022.  Uusien rokotteiden tutkimus ja kehittäminen Horizon 2020 ja Horizon EU:n (HE) rahoittamana 2018–2022. (Horizon 2020 oli EU:n  tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma, jolla oli hulppeat 80 miljoonaa euroa jaettavana vuosien 2014–2020 aikana.) Yhteistyön ja kumppanuuksien vahvistaminen, kuten WHO:n ja sen immunisaatioasiantuntijalautakunnan (SAGE, johon kuuluu myös THL:n Hanna Nohynek) + tekniikka-asiantuntijoiden + Unicefin sekä rahoittajien kuten GAVI (jonka taustalla ovat Bill & Melinda Gates), CEPI, GloPID ja JPIAMR. Kansainvälinen rokotesummit syyskuussa 2019, järjestäjänä EU & WHO.

EU:n rokotepassitiekartta, s. 3–4

Sivu 5:  Vuosina 2018–2021 kehitetään todisteisiin perustuvia työkaluja ja opastetaan EU-tasolla kriisitilanteiden ennakoimista ja kriisitilanteisiin vastaamista. Tämä tapahtuu esim. raportoimalla rokotepuutteista, luomalla jäsenmaiden välinen rokoteverkko ja vahvistamalla teknistä yhteistyötä. 2018–2022 hyökätään voimakkaasti internetissä ja sosiaalisessa mediassa ilmenevää rokotteiden vastaista ”mis- ja disinformaatiota” vastaan mm. uusilla informaatiotyökaluilla ja hakutulosten optimoinnilla, pääkohteena terveydenhoito, koulutus, sosiaaliala ja media.

Sivu 6:  Eurooppalaisen rokotetietojenjakamisjärjestelmän luominen 2018–2022. Vuonna 2019 ja etenkin 2020 luodaan EU:n rokoteaikataulu, jossa huomioidaan WHO:n suositukset rutiini-immunisaatiosta, ja jonka on tarkoitus parantaa kansallisten rokoteaikataulujen yhteensopivuutta ja promotoida Unionin kansalaisten terveysturvallisuutta. Samalla kerätään rokotedataa ja jaetaan se EU-tasolla. 2019 luodaan Euroopan rokoteinformaatioportaali yhdessä Euroopan lääkeviraston (EMA) kanssa.

EU:n rokotepassitiekartta, s. 5–6

Sivu 7: 2019–2020 rokotteiden etujen ja riskien seurantaa (huom. haittavaikutuksia ei erikseen mainita, eli niitä ei seurata?).  2021–2021 yhteisten menetelmien kehittämistä ja rokoteohjelmien arviointia. 2019–2022 rokoteinformaatiota (eli rokotepropagandaa…) EU:n Schoolnetin, jäsenmaiden median ja jatko-opintojen kautta mm. e-materiaalina.

Sivu 8: 2018–2022 EU:n yhteisten rokotevarojen luominen ja tarpeiden määrittäminen, rokotteiden jakaminen jäsenmaiden sisällä.

EU:n rokotepassitiekartta, s. 7–8

Sivu. 9: 2019 hyödynnetään yhteishankintoja mahdollisten pandemioiden, yllättävien tautiaaltojen (”unexpected outbreaks”, tuo mieleen Anthony Faucin profeetalliset sanat vuodelta 2017, ”There will be a surprise global disease outbreak”…) ja pienten rokotetarpeiden varalta. 2020 EU-konferenssi rokotteiden valmistajien kanssa. 2019–2022 varhaista dialogia valmistajien, kansallisten päättäjien ja säätelyelinten kanssa, jotta saadaan luvat kokeellisille eli ”innovatiivisille” rokotteille, ml. orastavat terveysriskit.

Ja lopuksi sivu 10: Yhteenvetoa koko suunnitelmasta ja edelleen rokotevastaisuuden ja -epäröinnin voittamista niin väestössä kuin sairaanhoidon työntekijöiden keskuudessa, rahoittajaksi kaavaillaan EU:n Horizon 2020:a. Edistymistä seurataan, ja 2020 ja 2022 raportoidaan neuvoston suositusten toimeenpanosta.

EU:n rokotepassitiekartta, s. 9–10

 

Semmoista on siis suunniteltu. Ja nyt ohjelmaa sitten vähän kiirehditään, mikäs tuossa, onnistuuhan se, kun kaikki on valmiina paperilla. Ja jos kansalaiset alkavat ryppyilemään, niin aina on mahdollisuus ulkonaliikkumiskieltoon…

 

Yksi ajatus artikkelista “EU, rokotepassi ja tiekartta 2018–2022”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.