Ajatuksia vapusta 2021

En ole viettänyt tänä vuonna vappua oikeastaan millään tavoin, seurannut vain sivusta, netin välityksellä, tapahtumia Euroopassa. Tuttuja aukioita, katuja, rakennuksia, paikkoja, joissa olen lukuisat kerrat kulkenut ja iloisia vappujakin viettänyt, ja joista nyt lähetetään kuvaa, joka muistuttaa sotatilannetta tai elokuvien dystopiaa. Mies juoksemassa kyynelkaasusavun keskellä Nantesissa. Poliisi retuuttamassa nuorta naista Lyonissa. Mustapukuisten mellakkapoliisien armeija Pariisissa, hevoskastanjoiden alla. Mellakkapoliisi täydessä varustuksessaan Helsingin Esplanadilla, Kappelin kahvila-ravintolan edessä, suojanaan ratsupoliisi. Ratsupoliisi! Se sama ratsupoliisi, joka on aina jolkotellut Ruskeasuolla ja Keskuspuistossa ja jäänyt hymyillen juttelemaan lasten ja vanhusten kanssa, lapset ovat uskaltautuneet silittelemään kauniin, ruskean hevosen pehmeää turpaa. Niin, minäkin. Siellä se nyt on koronapoliisin jatkeena kuin tsaarin ajan santarmit ikään, sapelien sijaan sillä taitaa olla aseenaan ainakin etälamauttimet. Mitä he, nämä poliisit, ajattelevat? Siellä kypäränsä alla? Mitä he itse kaikesta tästä todella ajattelevat?

Ehkä vielä enemmän kuin poliisin uutta roolia ihmettelen julkisen keskustelun puutetta. Media ei tapansa mukaan tee kysymyksiä, päinvastoin, se harjoittaa orwellilaista kaksoisajattelua Helsingin Sanomien tapaan kirjoittaessaan pääuutisissa iloisesta vapunvietosta ja pikku-uutisessa mielenosoituksesta: ”Poliisi pysäytti kokoontumisen, koska se oli voimassa olevien kokoontumisrajoitusten vastainen. Osalle kokoontujista määrättiin sakkoja.” Kokoontuminen sallittu ja kokoontuminen kielletty. Mielenosoitus, joka jälleen nähtiin Helsingin Sanomien lasitalon edessä, ei nosta hesarilaistoimittajissa minkäänlaisia kysymyksiä? Vai nostaako? Luulen, että nostaa. Ryhmäkuri on kuitenkin yhtä vahva kuin poliittisissa puolueissa.

Kun katselin Helsingin tapahtumia ja kuvia maskinaamaisista koronapoliiseista, mellakkapoliiseista ja ratsupoliiseista, muistui yhtäkkiä mieleeni uutinen vuoden parin takaa. Tuolloinhan Kokoomus yritti saada aikaan puolisotilaallisia ”kotijoukkoja tai ”kansalliskaartia”, johon voisi ilmoittautua ihan kuka tahansa. Yritin etsiä tuota keskustelua, mutta ehkä hakusanani eivät ole tarpeeksi tarkat, enkä sitä enää löytänyt, mutta muistanette varmaan? Tuolloin ajatus torpattiin yleisessä keskustelussa (se oli vielä mahdollista), ajatus siitä että kenelle tahansa sekopäälle annettaisiin aseet ja valta pidättää ihmisiä herätti suurta vastustusta. Miksikö tämä nyt tuli mieleeni? Koska mikään tässä maailmassa ei tapahdu sattumalta.

Ja hiljaa ovat meidän poliitikkommekin. Sisäministeri Maria Ohisalo, joka on poliisin ylin esimies, ja jolta nämä käskyt ovat epäilemättä tulleet. Pääministeri Sanna Marin, jolla on tärkeämpiä asioita mielessä, kuten hiustensa kampaaminen ja vähän muut kuviot. Ja presidentti Sauli Niinistö, joka vanhenee silmissä ja joka puhuessaan pirulaisista tietää tasan tarkkaan, mistä tai keistä pirulaisista puhuu.

Kun minä kaikkea tätä katselen, minut valtaa mieletön suru. Sitten on nostettava taas päästään. Kuten Markus Twitterissä totesi: ”Heikolta näyttää juuri nyt, mutta niin se on perhosellakin juuri ennen, kuin kohoaa siivilleen.” Niin, juuri niin. Ja sitten muistan taas sen voiman, mikä meissä ihmisissä on, yhdessä, ja tämän alla olevan laulun, Ranskan uuden vallankumouslaulun… me haluamme tanssia taas, tanssia taas…

Lisäys myöhemmin samana päivänä. Laitan vielä tämän tekstin, joka on kuulemma julkaistu Facebookissa ja jonka löysin Twitteristä. Kannattaa lukea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.