Pientä paastoa ja muita ajatuksia

Joskus haastevastaukset kertovat enemmän kuin kirjoittaja itsekään aina tajuaa. Minulle kävi näin edellisen haasteen kohdalla, jossa vastailin aikani kuluksi esitettyihin kysymyksiin lukemieni kirjojen nimillä. Viimeinen kohta koski tulevaisuuden suunnitelmia, ja ajattelematta asiaa sen enempää kirjoitin vastaukseksi Paasto.

Ja heti kun sen olin kirjoittanut, tajusin, että olen kuin olenkin paaston tarpeessa, nimittäin blogipaaston. Hiljennyin melkein koko lokakuuksi, kirjoitin vain lyhyet katsaukset Kuukauden kielistä, ja siinä kaikki. Muutaman kerran yritin tosin kirjoittaa postausta, mutta totesin, ettei ole vielä aika, on nyt vaan paastottava, kun kerran siltä tuntuu. Ja hyvää se on tehnytkin. Kuun lopussa kirjoitin taas ihan mielelläni kuukauden kielestä, vaikken siihen mitään kyseisen kuukauden aikana ollutkaan lukenut. Samaa en ole voinut sanoa muusta kirjoittamisestani viime aikoina.

Jatkan tätä hiljaiseloani vielä jonkin aikaa, kenties vuoden loppuun, en tiedä. Olen hiukan miettinyt bloggaustyylin muuttamistakin, etten enää kirjoittaisikaan yksittäisistä kirjoista, sillä eiväthän kirjat ole erillään toisistaan, vaan ne alkavat usein keskustella keskenään, kuten huomasin nyt lukiessani Yasmine Khadran Bagdadin kutsua ja kuunneltuani heti sen perään Elina Hirvosen uusimpaan romaaniin pohjautuvan kuunnelman Punainen myrsky, ja miten ne, ja Hirvosen haastattelu sen lisäksi, alkoivat käydä mielessäni omaa keskusteluaan. Enhän  minä nyt muutenkaan mitään arvosteluja kirjoita, vaan henkilökohtaisia pohdintoja vain. Eivätkä kirjat keskustele edes pelkästään keskenään, vaan aikamme ja yhteiskuntamme kanssa. (Ja jos eivät, ne eivät ole kiinnostavia.)

Näitä tällaisia olen tässä mietiskellyt. Ja taidan jatkaa tätä hiljaiseloa vielä tovin.

6 vastausta artikkeliin “Pientä paastoa ja muita ajatuksia”

 1. Antoisaa paaston ja hijaiselon jatkoa. Sellaistakin tarvitaan aina joskus.

  Minäkin olen miettinyt bloggaamistani ja jotain muutosta siihen. Jossain vaiheessa ajattelin teemalukemista ja -bloggaamista, kun näin sitä joissain blogeissa. Siinä toteutuisi tuo mainitsemasi kirjojen keskinäinen keskustelu. Mutta vielä en ole tarttunut ideaan, ehkä olen lukenut kuitenkin niin monenlaista. Katsotaan tuoko uusi vuosi jotain uutta tullessaan.

  Tykkää

  1. Kiitos Paula, hiljaisuus ja sivuun siirtyminen tekevät välillä todella hyvää.

   Minuakin on kiehtonut tuo teemalukemisen idea, siis johonkin kielialueeseen tai muuhun teemaan keskittyminen, mutta loppujen lopuksi lukemiseni on ihan toisenlaista, sellaista palapeliä, jossa yksi kirja innoittaa toiseen tarttumiseen. Mutta ehkä se on juuri se polku, se oma teema, jota minun on lukijana ja kenties bloggaajanakin paras seurata. Uutta vuotta odotellessa 🙂

   Tykkää

 2. Kirjat keskustelevat keskenään ja ajan ilmiöiden kanssa. Näin se juuri on. Se mihin milloinkin tarttuu kertoo myös omista tarpeista, kuten tauotkin.
  Hyvää mietintäaikaa!

  Tykkää

  1. Sitä sisäistä ääntä on hyvä kuunnella, levonkin tarpeessa 🙂 On tehnyt hyvää olla sivussa ja lukea vaan toisten kirjoituksia välillä. Kiitos toivotuksista!

   On muuten ihan totta, että omat lukuvalinnat kertovat paljon siitä, mitä itse kulloinkin tarvitsee tai mitä on parhaillaan miettimässä laajemmalla skaalalla. Joskus sen näkee itse vasta jälkikäteen niitä kirjapolkuja seuraillessa. Jokin kirja kolahtaa tietyssä elämänvaiheessa, toisessa kohtaa ei ollenkaan. Ja sitten on ne, jotka avautuvat yhä uudella ja uudella tavalla… Tämmöiset asiat ovat valtavan mielenkiintoisia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.