Puolen vuoden kirjakatsaus -haaste

Kirjablogeisssa näyttää kiertäneen viime aikoina puolen vuoden kirjakatsaus -haaste, johon tässä eräänä iltana omaksi ilokseni vastailin. Minä poimin haasteen Unelmien ajasta, mutta sama haaste näyttää olleen esillä ainakin täällä ja täällä. No, tällaisia siis vaihteeksi:

1. Mikä on paras kirja, jonka olet tähän mennessä lukenut?

Hämmästyin oikeastaan itsekin: olen lukenut tänä vuonna enemmän kuin monena muuna vuotena (tähän mennessä loppuun asti 22 kirjaa), mutta yksikään ei ole tehnyt todella suurta vaikutusta. Mikä sitten olisi paras? Ehkäpä sittenkin Märta Tikkasen Århundradets kärlekssaga, jonka kuuntelin Märtan itsensä lukemana. Sitä pidetään feministisen kirjallisuuden merkkiteoksena, mutta minä luin (kuuntelin) sitä alkoholistin puolison kirjeenä sille toiselle puoliskolleen. Sille, jota rakastaa ja jota vihaa, tai oikeastaan jonka alkoholismia vihaa.

2. Mikä on paras jatko-osa, jonka olet tähän mennessä lukenut?

En lue yleensä kirjasarjoja, mutta… Olisiko Kyllikki Villan Pakomatkalla sellainen? Ainakin se jatkaa lokikirjojen sarjaa, vaikka on matkansa puolesta aikaisempi kuin se kuuluisa Vanhan rouvan lokikirja. Kiehtova kirja, joka tapauksessa.

3. Kerro tänä vuonna julkaistu kirja, jota et ole vielä lukenut, mutta jonka haluat lukea?

Seuraan aika huonosti uusimpia julkaisuja, olen aina ollut vähän hidas tässä mielessä. Mutta jos nyt jotakin pitäisi sanoa, niin kyllä minä Kim Thuyn Run haluaisin lukea.

4. Mitä tänä vuonna julkaistavaa kirjaa odotat?

Yhtä vaikea kuin edellinen, en nimittäin seuraa uutuusluetteloita (paitsi välillä havahdun niihin kun kirjablogeissa niistä mainitaan). No, tutkaillaanpa…

Totta puhuen, odottaisin enemmän käännöskirjallisuutta kuin mitä nyt on tarjolla. Angloamerikkalainen ei kiinnosta, ja siitä on Suomessa reippaasti ylitarjontaa. Kun 98% Suomen televisio- ja elokuvatarjonnasta alkaa olla amerikkalaista ja liki saman verran käännöskirjallisuudesta (tilanne ei luojan kiitos ole aivan niin huono kuin edellisten kohdalla), se ei ole enää normaalia eikä tervettä.

(Samaa aihetta liippasi itse asiassa tänään Janne Saarikiven erinomainen kolumni Ylen sivuilla, juuri noin se on, kuin Saarikivi sanoo. Kommenttiosiosta päätellen toisille näyttäisi tuottavan vaikeuksia nähdä Yhdysvaltain harjoittamaa hybridivaikuttamista, jota propagandaksikin voisi kutsua, mutta mitäpä muuta se olisi kuin juuri sitä? Saarikivi mainitsee vaihto-oppilasohjelmat osana tätä kuviota, mutta toinenkin on: nykyisten toimittajien lisäopinnot suoritetaan miltei itsestäänselvyytenä Yhdysvalloissa. Hybridivaikuttamista, jos mikä? — jäinkin nyt lukemaan niitä kommentteja, itse asiassa vallan mielenkiintoisia näkökulmia!)

Takaisin aiheeseen. Murakamin Tanssi, tanssi, tanssi olisi muuten listallani ykkösenä, mutta olen sen jo lukenut englanniksi. Hmm. No, palataan kotimaahan. Märta Tikkasen kirjekirja, Merete Mazzarellan hidas matkustaminen, Eeva Kilven muistikirja ja Claes Anderssonin kirja kiinnostavat. Heh, minua näyttää siis kiinnostavan nyt vanhojen ihmisten ajatukset!

5. Mikä kirja on tuottanut suurimman pettymyksen?

Tänä vuonna on jäänyt ennätysmäärä kirjoja kesken. Siis todella monta pettymystä. Loppuun asti luetuilta pettymyksiltä en alunperinkään odottanut kauheasti, mutta oli kyllä sellainenkin: Natsume Sōsekin Botchaniin tartuin suurella mielenkiinnolla, mutta englanninnos oli niin raskasta ja koukeroista, että taistelin päästäkseni kirjan kanssa loppuun asti.

6. Mikä kirja on ollut suurin yllättäjä?

Hannu Mäkelän Muistan – Vapaus. Alku kangerteli ja kirja oli jäädä kesken, mutta kun hidastin lukutapaani aloin päästä sisään Mäkelän maailmaan ja kirjoitustapaan. Lopulta kirja oli todella mielenkiintoinen ja antoi paljon ajateltavaa.

7. Kuka on uusi lempikirjailijasi?

No olisiko se sitten Mäkelä? Aloittelin jo Valoa (mutta se jäi toistaiseksi kesken) ja aion ne Muistan-sarjan muutkin osat lukea (kas, minähän luenkin sarjoja!).

8. Mihin fiktiiviseen henkilöön olet ihastunut?

Ihastunut? Muistan, kun pikkutyttönä ihastuin fiktiivisiin henkilöihin, kuten Muskettisotureiden d’Artagnaniin ja johonkin Kolmen etsivän hahmoon. Mutta nyt?

9. Mikä on uusi lempihahmosi?

Ville Rannan Taiteilija, joka tosin taitaa olla Ranta itse tai ainakin hänen alter egonsa. Aivan mahtavia päiväkirjamaisia piirroksia hänen sarjakuvablogissaan. (Nyt kyllä luin uusimman, eikä se innostanut yhtään, känniörveltäminen ei kiinnosta, mutta muuten siis) Minusta on tullut täysin fani. Toivottavasti tämä blogisarjis (laajennettuna?) tullaan jossain vaiheessa painamaan myös albumiksi.

10. Mikä kirja sai sinut itkemään?

Jirô Taniguchin Quartier Lointain -sarjakuva, jota luen parhaillaan. Edellisen kanssa vollotin, nyt pyyhin vain silmäkulmia. Niissä on jotakin, mikä iskee minun tiettyihin kipupisteisiini.

11. Mikä on tämän vuoden paras kirjan pohjalta tehty elokuva?

Enpä tiedä, mutta paras tänä vuonna katsomani kirjan pohjalta tehty elokuva on Roman Polanskin The Ghost Writer.

12. Mikä on tämän vuoden lempipostauksesi?

Yllättäen olen innostunut kirjoittamaan elokuvista nyt, kun en mieti miten niistä pitäisi kirjoittaa, vaan kirjoitan vaan.

13. Mikä on kaunein kirja, minkä olet ostanut tänä vuonna?

Olen ostanut todella kauniin ruusukirjan.

14. Mitkä kirjat aiot lukea vuoden loppuun mennessä?

Niitä riittää! Monta on kesken ja monta lukulistalla. Pientä taukoa pidän parhaillaan Roman Polanskin omaelämäkerrasta Roman par Polanski, jota luen siis ranskaksi. Valtavan mielenkiintoinen, mutta toistaiseksi luen ranskaksi suhteellisen hitaasti.

— ah, kamalasti kirjoitusvirheitä, olen niitä korjaillut tässä, minulla on paha tapa kirjoittaa blogiani nopeasti ja turhia viilailematta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.