Kesäkuun kieli oli hollanti

Kuukauden kieli -haasteessa oli kesäkuussa hollannin vuoro. Täytyy tunnustaa, että mieleeni tuli siitä oikeastaan vain yksi teos, Anne Frankin päiväkirja, jonka olisin mieluusti uudelleen lukenut, jos olisi kohdalle osunut. Perehtymällä hollanninkieliseen kirjallisuuteen hiukan tarkemmin nousi muutama muukin nimi esiin, kuten Herman Koch ja Renate Dorrenstein. Mutta olisiko sittenkin niin, että Alankomailta puuttuu se suuri kirjailijanimi, joka nousisi heti kaikkien huulille kun kielialueen kirjallisuudesta puhuttaisiin? Vai olenko unohtanut jotakin oleellista?

Huomaan myös, että minuun on iskenyt pieni väsymys. Olen tähän mennessä lukenut novelleja kustakin kielialueesta, mutta nyt en jaksanut millään. Olisihan niitä muutama ollut netissä tarjolla, mutta nimet eivät sanoneet mitään, enkä jaksanut sukeltaa mihinkään täysin tuntemattomaan. Yritin kyllä, mutten jaksanut.

Rasti hollannista tulee siitä huolimatta, sillä tajusin jo aiemmin talvella lukeneeni jotakin alunperin hollanniksi kirjoitettua. Vincent van Gogh tuli avukseni. On oikeastaan aika mielenkiintoista, että hän itsehän kirjoitti ne kuuluisat kirjeensä pääosin ranskaksi, hänestä oli helpompi ilmaista itseään vieraalla kielellä etenkin silloin kun asui Ranskassa, mutta lukemani museokirja oli hollantilaista alkuperää.

Tämä huomio on ollut minulle ehkä kiehtovinta antia tämän haasteen kohdalla: kirjallisuuden kieli ei välttämättä määräydy asuin- tai synnyinpaikan mukaan, ei välttämättä edes äidinkielen mukaan. Useimmiten kyllä, muttei suinkaan aina. Van Gogh kirjoitti kirjeitään ranskaksi, mutta missä päin ollaan kirjoitettu hollanniksi? Paitsi Alankomaissa, ainakin Belgiassa, kenties myös Etelä-Afrikassa, missä se vähitellen alkoi muuttua afrikaansiksi? Ajatus on kiehtova, joten katsotaan, josko väsymykseni väistyisi ja jaksaisin vaikka jälkikäteen palata aiheeseen…

Heinäkuussa onkin sitten kiinan vuoro. Siitä olisi jokunen opus hyllyssäkin odottamassa.

Luitko sinä kesäkuussa jotakin hollanniksi alunperin kirjoitettua?

2 vastausta artikkeliin “Kesäkuun kieli oli hollanti”

 1. Aloitin tämän kielivuoden lukemalla kussakin kuussa alun perin sen kuun kielellä kirjoitettua, mutta nyt on ote lipsunut. Kesäkuussa en lukenut mtään hollanniksi kirjoitettua, mutta kylläkin yhden islantilaisen ja virolaisen – ja niitä olin lukenut jo tänä vuonna.

  Ihan totta tuo, ettei hollantilaisia kirjailijoita tule helpolla mieleen. Olisiko kääntäjistä pulaa? Koch on blogeista tuttu, ja Dorresteinia olen nyt aloitellut, joten tulee bogiin myöhemmin heinäkuussa. Muutama vuosi sitten luin Ida Simonsin Tyhmä neitsyt, nuoren juutalaistytön kehitystarina 20-30-luvuilta.

  Kiinalaista en ole vielä miettinyt. Moni käännetty kirja on Amerikkaan muuttaneiden kiinalaisten englanniksii kirjoittama (Yiyun Li), mutta kiinaksi kirjoitettujakin löytyy.

  Tykkää

  1. Joo, ehkä tämän toisen vuoden kohdalla alkaa tulla vähän lipsumista. Hyväksyttäköön se 🙂 Minäkin aion katsoa sitten vuoden lopussa, minkälainen saldo lopulta tuli.

   Hollannista tuntuu puuttuvan se iso nimi, mutta kiva oli huomata että hollanninkielistä nykykirjallisuutta on suhteellisen paljon käännetty. Niitä tuli useampikin kirjaston haussa. E-kirjana tosin vain kaksi, toinen venäjäksi käännetty ja toinen nuortenkirjallisuutta, joten ei kauheasti auttanut. Lastenkirjoja oli valtavasti, huomasin minäkin lukeneeni niistä joitakin lapsena!

   Kiinasta ajattelin lukea uudestaan omasta hyllystä löytyvän Lu Wenfun Herkkusuun, muistan pitäneeni siitä paljon, ja toinen lukukerta voisi olla kiva. Satuja ja tarinoitakin olisi kirjan verran, ainakin jonkun niistä voisi lukea. Ja yllättäen (e-)kirjastosta löytyi kiinalaisia nykydekkareita (?), ne kiehtovat myös.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.