Kuukauden kieli -lukuhaaste 2018

Kyllä yhteen vuoteen lukuhaasteita mahtuu – ja maailmaan kieliä.

Kuukauden kieli -haasteen ideana on lukea kussakin kuussa tietyllä kielellä alunperin kirjoitettu kirja. Listalta loistavat poissaolollaan niin suomi, ruotsi kuin englantikin, mikä sai minut höristämään korviani tai pikemminkin tarttumaan haasteeseen.

Kokonaisten kirjojen sijaan aion etsiskellä kyseisillä kielillä kirjoitettuja novelleja (juu, yhdistän haasteen novellihelmethaasteeseeni) ja tehdä siten pienen maailmanympärimatkan. Englantia ei pääse kokonaan pakoon, sillä todennäköisimmin käännösnovelleja löytyy verkosta nimenomaan tällä nykyisellä lingua francalla. Ja kuka ties sillä vanhallakin, eli ranskalla. Toki yritän lukea myös suomeksi, jos se vain suinkin onnistuu (hatunnosto suomentajille).

Kuukauden kieli -lukuhaasteen on lanseerannut ruotsalainen Ugglan & boken, minä löysin sen suomenruotsalaisesta kirjablogista nimeltä Bokhyllan i pepparkakshuset. Juu’u, vaikka en vielä lue kirjoja ruotsiksi, olen alkanut virkistämään muistiani lukemalla ruotsinkielisiä kirjablogeja 🙂

Tässä kuukauden kielet. Lähdetkö mukaan matkaan?

Tammikuu: ranska
Helmikuu: japani
Maaliskuu: puola
Huhtikuu: portugali
Toukokuu: turkki
Kesäkuu: italia
Heinäkuu: afrikaans
Elokuu: vietnam
Syyskuu: saksa
Lokakuu: espanja
Marraskuu: arabia
Joulukuu: venäjä

29 vastausta artikkeliin “Kuukauden kieli -lukuhaaste 2018”

  1. Voi miten kiva! Joo, minäkin nikottelin ensin mm. afrikaansin kanssa, mutta eiköhän sitä jotain löydy. Vietnamilainen kertomakirjallisuus on ainakin itselleni ihan vierasta, vaan toivottavasti ei kauaa! Ja ainahan on runot ja novellit – miksei myös sarjakuvat 🙂

   Tykkää

 1. Onpa kiinnostava haaste ja tuntuu siltä, että tämän kanssa voisi selviytyäkin, kun aikaa on koko vuosi ja haaste jaettu ajallisesti koko sille ajalle. Eli mukana ollaan!

  Tykkää

  1. Kiva, kiva, tervetuloa! Niin minäkin ajattelin, että tässä on tarpeeksi haastetta ja tarpeeksi aikaa. Mielenkiintoista nähdä, mitä kukakin kohtiin löytää.

   Tykkää

 2. Kielet ovat yksi rakkauksistani, joten senkin puolesta tähän on mukava osallistua eli mukana ollaan. Kuuntelussa on nyt Jules Vernen alunperin ranskaksi kirjoittama kirja…

  Tykkää

  1. Mahtavaa, Paula! Tosi kiva, että tähän lähdetään mukaan. Minä myös rakastan kieliä ja vieraita kulttuureita ylipäätään, joten on hauska nähdä millainen maailmanympärysmatka tästä vielä tuleekaan.

   Tykkää

 3. Hmm, voisin tähdätä siihen että luen vuoden aikana kirjoja näistä kielistä, se sopii minulle paremmin kuin kuukausien mukaan lukeminen. Aika monta tuolla on sellaista jota tulee vuosittain ainakin jotain luettua ja muutama hyvä ehdokas on odottamassakin lukemista, vaikka myönnetään että afrikaans ja vietnam ovat vähiin jääneet (on mulla kummallekin kyllä joku ehdokas muistiin merkittynä potentiaalisesti kiinnostavana) ja turkkikin aika vähiin.

  Tykkää

  1. Eiköhän haaste sen verran jousta, minäkin muokkasin sitä itselleni sopivaksi päättämällä lukea yksittäisiä novelleja 🙂 Kiva kun lähdet mukaan, voin jo nyt arvata että löydät siihen kiinnostavia kirjoja! Ja joo, Ranska, Venäjä ja Japani ovat aika helposti toteutettavissa, mutta jo Portugalikin voi vaatia pientä pohtimista.

   Tykkää

 4. Tämä olisi kyllä tosi mielenkiintoinen haaste! Tekisi tosi paljon mieleni lähteä mukaan, vaikka haasteita on imuroitu jo aika paljon tälle vuodelle (ja elämme ekaa viikkoa xD ) Täytyy miettiä asiaa.

  Tykkää

  1. Haha, tosiaan, vasta (vajaa) viikko on tätä vuotta takanapäin, minäkin olen ehtinyt suunnitella jo vaikka mitä ;D Mieti rauhassa ja hyppää kelkkaan jos/kun siltä tuntuu. Tai nappaa muutama mielenkiintoisimmista maista. Haasteet (ainakin minun silmissäni) saavat venyä juuri niin paljon kuin lukijasta ja osallistujasta tuntuu 🙂

   Tykkää

 5. Nyt kun sattumalta luen ranskasta suomennettua teosta, niin lähdenpäs matkaan. Japani onkin sitten helppo helmikuussa, kun tarkoituksenani on madaltaa manga-lukupinoani. 🙂

  Tykkää

 6. Päivitysilmoitus: Kuukauden kieli 2019 | Aukeamia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.