Kirjabloggaajan kesäaakkosia O–U

Minnan perässä mennään ja jatketaan kirjabloggaajan kesäaakkosia oosta uuhun. Omat aakkoseni pitäytyvät edelleen kirjablogiteeman mukaisesti (laveasti) kirjallisuuden parissa. Täältä löytyvät edelliset osat.

O – Oppiminen. Nautin uuden tiedon ja uusien asioiden oppimisesta, oli kyse sitten lehtijutusta tai museovierailusta tai vanhempien luona käymisestä. Tai kirjallisuudesta. Sanonta ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” pitää toki paikkansa, mutta se ei sulje pois aikuisena oppimista, joka on vain erilaista. Joskus se on syventävää oppimista, lisätiedon hankkimista tai jopa aivan uutta, kuten kieliä itsekseni opiskellessani olen huomannut.

P – Pienoisromaanit. Kirjan ei tarvitse olla pitkä ollakseen hyvä tai merkittävä. Usein – mutta ei toki aina – on jopa päinvastoin, moni pitkä kirja olisi parantunut tiivistämisestä. Suomessa pienromaaneja tunnutaan vähättelevän, niitä käsittääkseni julkaistaankin harvemmin. Miksi? En ymmärrä. Vastaavaa en ole huomannut muualla. Viimeisin pienoisromaani, jonka luin, on Alessandro Bariccon Silkki, joka vei 1800-luvun maailman halki Ranskasta Japaniin. Kiehtova matka, jonka tein tällä kertaa ranskaksi.

Q – Queneau. Kuulostaa vaikealta nimeltä, kunnes sen ääntää: köno. Queneaun Tyyliharjoituksia oli erään opiskelijakaverini lempikirjoja, mistä nimi on jäänyt mieleeni. Olen varmaan kyseisen kielellä leikittelevän teoksen aikoinaan lukenutkin, mutta joskus mieleen jää vain nimi ja ihminen, joka kirjaa on niin kovasti hehkuttanut. Näin kävi minulle Queneaun kohdalla. (Pitäisi varmaan tarttua kirjaan uudestaan!)

R – Runous. Lapsena meillä luettiin runoja, mutta en oikein välittänyt loppusoinnillisista lurituksista (loruista pidin kylläkin). Aivan uusin silmin aloin nähdä runouden opiskeluaikoina, jolloin erästä tehtävää varten kahlasin kirjaston ja lähipiirini hyllyt ja löysin omani. Olin myyty, olin löytänyt jotakin aivan uutta. Edelleenkään en välitä kovin kikkailevista runoista vaan sellaisista, jotka vievät sanoilla minut uusiin maailmoihin ja avaavat uusia näkökulmia.

S – Sanonnat. Sanonnat ovat murteiden ohella kielen rikkautta, rakastan niitä! Eri ihmisillä on myös juuri heille ominaiset sanontansa, siis sellaiset, joita he usein toistelevat, ja jotka muualla kuullessaan tuovat mieleen juuri tämän ihmisen mieleen. Sanonnat avaavat myös kieltä ja kulttuuria, eikä niitä voi aina sellaisenaan kääntää, ne täytyy ymmärtää kulttuurista käsin.

T – Tietokirjat. Hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu tietokirja on kiehtovaa luettavaa – ja tähän joudun toteamaan että luen niitä aivan liian vähän (jos ei oteta mukaan matkaoppaita). Mieleeni on jäänyt mm. junan ja raitioliikenteen historiaan perehdyttävä teos, jota luki kuin romaania. Avasi silmiä!

U – Uskonto. Nykyään on muodikasta olla uskontovastainen, mutta minä olen vastarannankiiski, ja mitä enemmän media vähättelee uskonnon merkitystä ihmisen elämässä, sitä enemmän itse siitä kiinnostun. Länsimaisen (hah, ja itämaisen! ja pohjoisen ja eteläisenkin…) maailman historiaan, taiteeseen, tieteeseen ja kirjallisuuteen uskonto on vaikuttanut niin voimakkaasti, että on suorastaan naurettavaa sitä ohittaa. Ja kun ihminen unohtaa pyhän… mitä jää jäljelle? (Ei, en puhu vain kristinuskosta, vaikka se oma uskontokuntani onkin.)

Tämä reliefi on tehty 800 vuotta ennen syntymääni.

2 vastausta artikkeliin “Kirjabloggaajan kesäaakkosia O–U”

  1. Minusta on välillä mielenkiintoista lukea eri uskontoihin liittyviä kirjoja. ’Paavi Johanna’ niminen kirja esimerkiksi pohtii tarinan kautta, voisiko naispuolisen paavin olemassaolo historiassa olla mahdollinen.

    Tykkää

    1. Uskonto on valtavan mielenkiintoinen aihe, ja siihen voi paneutua monelta kantilta. Onhan se muokannut meidän ajatteluamme ja historiaammekin niin valtavasti. Naispuolinen paavi? Mikään ei ole mahdotonta, onhan historiassa ollut naispuolisia hallitsijoita, vaikkei sellaisia olisi hyväksyttykään. Ja lisäksi ovat ne, jotka vaikuttavat taustalla, enemmän tai vähemmän…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.