Kirjabloggaajan kesäaakkosia A-G

Pieni italialainen katukirjasto

Rakastan kaikenlaisia listoja, joten kun huomasin Ja kaikkea muuta -blogissa kirjabloggaajan kesäaakkoshaasteen, tartuin siihen oitis. Omat aakkoseni aion rajoittaa blogin teeman mukaisesti kirjallisuuteen, mutta toki bloggaajan vapaudella eli hiukan leveämmin ja sivuaskelia ottaen. Aloitetaan vaikeimmasta, eli vierasperäisiä kirjaimia sisältävästä alusta. Kas tässä minun tulkintani:

A – Apero, aperitivo. Ranskasta ja Italiasta olen oppinut aperon nauttimisen taidon. Pieni lasi kylmää roséviiniä, kir tai helmeilevä prosecco, seuraksi vaikkapa pari siivua salamia, oliiveja, jotain hyvää levitettä leipäpalan päällä. Pieni rauhoittumishetki työpäivän päätteeksi ennen ruoanlaittoon ryhtymistä. Ihanaa! Usein luen jotakin samalla: tietokirjaa, keittiötaiteeseen liittyvää polveilevaa jutustelua (Brillat-Savarin) tai keittokirjaa. Runot sopivat myös mainiosti aperokirjallisuudeksi.

B – Bibliothèque, biblioteca, bibliotek. Niinpä niin. Kirjasto on library lähinnä vain englanniksi, muualla librairie viittaa kirjakauppaan. Jos siis haluaa vaikkapa Italiassa tai Ranskassa lainata eikä ostaa kirjoja, kaivetaan pakkoruotsin opit naftaliinista ja muistetaan, että kas, muualla se on biblioteekki, joka ohjaa kirjastoon. (Heh, sekaannuksia on tosiaan sattunut…)

C – Cucina Italiana. Sanotaan, että kielen opiskelu kannattaa aloittaa itseään kiinnostavasta aiheesta. Niinpä aloitin ranskan (uudelleen)opintoni keittokirjoista. Nyt olen päättänyt alkaa opiskella italiaa, ensimmäinen kirjakin on ostettu, La Cucina Toscana.

D – Dante Alighieri. Danten Jumalainen näytelmä on Raamatun ohella ikuisuusprojektini: kumpaakaan en ole lukenut ja kummankin aion lukea. Jälkimmäinen löytyy hyllystä, edellisen olen lainannut aikoinani kirjastosta, mutta kirjan paksuus ja runomitta osoittautuivat mahdottomiksi nuorelle opiskelijalle. Vaan nyt haluaisin kirjaan tarttua. Yhä palavammin ja palavammin! Mistä mahtaisin niteen löytää?

E – Exlibris. Vanhat exlibrikset ovat pieniä taideteoksia. Joskus aikoinaan haaveilimme sellaisista ystäväni kanssa, mutta emme koskaan hankkineet/tehneet omia. Exlibrikseen eli omistajamerkin ongelma on toisaalta se, että sellaisella varustettua kirjaa ei voi oikein laittaa eteenpäinkään, sen on pysyttävä omassa hyllyssä. Sopiiko sellainen liikkuvaiseen elämänmuotoon, on hiukan pulmallista.

F – Filosofia. Filosofia on kiinnostanut minua aina, mutta perusopintojen jälkeen olen todennut etten halua siihen maailmaan kokonaan upota, toisin sanoen en halua lainailla koko ajan Heideggeria tai kiistellä onko Descartes oikeassa vai ei. Filosofiset kysymykset sen sijaan kiinnostavat edelleen, kaikenlainen pohdiskelu ja kyseenalaistaminen.

G – Gruusia eli Georgia. Gruusia tuo mieleeni arbuusit eli vesimelonit sekä mustan venäläisen teen, jota juodaan vadelmahillon kanssa. Georgia taas tuo mieleen sodan. Siksi puhun edelleen mieluummin Gruusiasta kuin Georgiasta, joka sitä paitsi ääntyy suomeksi ge-or-gi-a, mikä kuulostaa jotenkin… no, englantilaisen kirjoitusasun suomalaiselta ääntämiseltä. Jokin minussa tuntuu vetävän joka tapauksessa tuohon suuntaan, kohti itää, ikään kuin kohti tuntematonta. Tekee mieli kurkata sen paksun verhon taakse, jollaisen länsimainen tiedonvälitys on tuntunut vetäneen Euroopan keskelle jakaen alueen (hyvään, puhtaaseen, ylevään) länteen ja (epämääräiseen, likaiseen ja epärehelliseen) itään. Onko asia todella näin? Suvaitsen epäillä…

(Jos rivien välistä, suoraan riveiltä ja lisäksi kuvista voi jotakin lukea, on kiinnostukseni Italiaa kohtaan paitsi syttynyt, myös alkanut syventyä…)

2 vastausta artikkeliin “Kirjabloggaajan kesäaakkosia A-G”

  1. Oi kyllä – aperot kelpaavat täälläkin ja ovat ohjelmassa ahkerasti.

    Ja keittokirjoista olen ihan samaa mieltä. Minulla on ikuisuusluettavanani Dumasin Grande dictionnaire de cuisine… hyvä kun muistutit. En olekaan selaillut sitä pitkään aikaan.

    Tykkää

    1. Apero on ihana huilaushetki, työpäivä takana ja loppuilta edessä. Täytyykin laittaa tuo mainitsemasi kirja korvan taakse – Le grand Larousse gastronomique löytyy hyllystä, mutta se on aivan liian kookas usein avattavaksi…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s